16 Haziran 2010 Çarşamba

Шоколадова торта


Шоколадова торта

Необходими продукти за блата:

1½ ч. ч. брашно
½ ч. л. сол
½ ч. ч. какао на прах
½ ч. л. бакпулвер
¼ ч. л. сода бикарбонат
½ ч. ч. прясно мляко
½ ч. ч. кисело мляко
1½ ч. ч. захар
¾ ч. ч. краве масло
4 яйца

Необходими продукти за крема:

½ ч. ч. какао на прах
1 кутия течен шоколад
7 лъжици вода
1 пакет краве масло
1½ ч. ч. пудра захар

Необходими продукти за сиропа:

200мл. вода
3 с. л. захар
1 ванилия
1 с. л. ликьор

Начин на приготвяне:

- Яйцата се разбиват със захарта и маслото до побеляване.
- Внимателно добавяте бакпулвера, содата и солта, като междувременно разбърквате хубаво с дървена шпатула.
- Брашното се слага лъжица по лъжица, като внимавате да не стане на валци.
- Редувате брашно и мляко до изчерпване на съответните количества.
- Тестото се пече в загрята фурна до 180 градуса и в кръгла форма с диаметър 26 см, предварително намазана с краве масло.
- След 30-40 минути се проверява с клечица дали блатовете са добре изпечени.
- След изпичане се изважда и внимателно се срязва с конец на два кръга.
- Приготвяте сироп, като заварите вода със захарта, ванилията и ликьора.
- Щом заври и захарта се е разтопила добре, сиропът е готов.
- Долният кръг се полива със захарен сироп.
Шоколадовият крем се прави по следния начин:
Разтопявате шоколад в подходящ съд на водна баня. Отделно се разбива кравето масло с пудра захар и какаото на прах. След готовност се прибавя към разтопения шоколад.
- Добавят се и 7 - те супени лъжици вода и се бърка на водна баня, докато леко се сгъсти.
- Двата тортени кръга се слепват помежду си с крем.
- С крема намазвате тортата и отгоре.
- Оставя се в хладилника или някъде на студено за 24h.
- Сервира се на следващия ден.

Hiç yorum yok: