27 Aralık 2009 Pazar

билкови рецепти

1..
Масло, прясно мляко и ръжено брашно -помогна ми при обърнат косъ................

2..
рецепта за кашлица за бебе на 5 месеца
1 ябълка нарязана на кубчета/с кората/
1лук/по-малка глава/
10 лукчета /за смучене/
2 ореха /леко ги чуквате,за да се пукнат/
1с.л. босилек
1 пакетче чай шипка
И всичко това се слага в около 400мл. вода .Вари се докато се стопят лукчетата.Подслаждате с мед...........

3..

билкови рецепти

РЕЦЕПТИ ОТ ТЕТРАДКАТА НА ДЯДО КРЪСТЬО
от село Сатовча

ВИСОКО КРЪВНО – Приготвя се запарка от 30 г семе магданоз в 200 мл вряща вода. Пие се 2-3 пъти на ден по 1 ракиена чаша.
АТЕРОСКЛЕРОЗА – В 1 л студена вода се слагат 10 сухи ореха, счукани на ситно. Варят се докато пуснат боята си. После се слагат 10 стръка маточина, дълги около 15 см. Сместа ври 5 минути. Сваля се от огъня, прецежда се и се пие по 1 к. ч. 3 пъти преди ядене. Действа добре и при смущения в зрението.
· 1 с. л. цвят глог се залива с 200 мл вряща вода. Прецежда се след изстиване, подслажда се с мед и се пие на глътки 2-3 пъти на ден 30 мин. преди ядене.
АНЕМИЯ, БЕЗАПЕТИТИЕ И ЗА УСИЛВАНЕ - Напълва се бутилка със ситно нарязан пелин, бран през май. Залива се с вода и стои 21 дни. Прецежда се и се държи на тъмно. Пие се 3 седмици 2-3 пъти на ден преди ядене по 1 капка за напръстник вода.
СИНУЗИТ – В силна ракия се слага малко нишадър. Правят се тампони от памук, потапят се в сместа и всяка вечер се слагат в ноздрите.
· Всяка вечер прясно краве масло, колкото царевично зърно, се поставя с редуване на ноздрите.
ГЛАВОБОЛИЕ ОТ ВИСОКО КРЪВНО ИЛИ ПРЕУМОРА - В стъклено бурканче се поставят памучета, напоени с камфоров спирт. При първи признак на главоболие се изваждат две памучета, изстискват се от спирта и се поставят в носа. След 5-6 минути вдишване, кръвното спада и главоболието минава.
МИГРЕНА – 1 ч. л. надробен бял равнец се накисва в 250 мл вряла вода и след 10 мин. се прецежда и се пие топло на глътки.
ХЕМОРОИДИ И РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Свежата билка се измива добре и върху дървена дъска се стрива хубаво, докато се получи каша, с която се налагат хемороидите.
· За пиене – 1-2 корена божур се настъргват на ренде или се скълцват на кашица. От нея се взема по 1 ч. л. 2 пъти само сутрин и вечер преди ядене с малко вода. Внимание: божурът е отровно растение!!! Не прекалявайте с дозите!!!
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Помага орехова шума, изсушена и стрита на прах. Преди лягане краката се намазват със зехтин или олио и там, където са разширените вени, се наръсва с праха. Отгоре се прави превръзка за през нощта.
· Смесват се 50 стръка хвощ и 250 г корени от къпина. Две с. л. от сместа се варят на тих огън 15 мин. в 500 мл вода. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно.
КЪРВЕНЕ НА ВЕНЦИТЕ - Кората на бяла бреза се накисва за 12 часа във вода и с нея се жабури.
ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА – Бялата част на 2-3 стръка праз се вари до омекване в 300 мл прясно мляко. Разбива се добре и се изпива на веднъж. Сутринта на гладно се изпиват 2 чаши топла вода в продължение на 30 мин.
ЗАПЕК И ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО – 1 ч. л. ленено семе от вечерта се залива с 1 чаша вряла вода. На сутринта се прецежда и се изпива.
БОЛКИ В СТЪПАЛАТА – 3 пакета изсушен и счукан тютюн се смесват с 330 г пчелен мед. Сместа се налага на парче плат и стъпалото се превързва вечер.
БЕЗСЪНИЕ И НЕРВИ – С по 100 г хмел, орехова шума, бял равнец и здравец се пълни възглавницата, на която се спи.
· 2 с. л. маточина се заливат с 250 мл гореща вода и киснат 10 мин. Прецежда се и се пие подсладено с мед 3 пъти на ден.
· В 250 мл вряла вода се запарват 5 листа от индрише. След изстиване се прецежда и се изпива на веднъж преди вечеря, бавно, на глътки.
БРАДАВИЦИ И КОКОШИ ТРЪНИ – Сок от млечка се капва върху всяка брадавица. Мястото не се мие. Повтаря се до премахването им.
ХРОНИЧНИ КОЖНИ ЯЗВИ – Лекуват се с мехлем от мед и царевично брашно, поставен на марля и се превързва.
КОЛИТ – Дебелокора тиква се изрязва откъм дръжката като капак. Вътрешната й част се изчиства от семките, запълва се с кристална захар и се похлупва с отрязаното парче. Престоява 10 дни. Полученият сироп се налива в тъмна бутилка и се съхранява в хладилник. Пие се 3-4 пъти дневно по 1 с. л. 30 мин. преди ядене. Използва се и при възпаление и пясък в бъбреците.
· В 1 ч. ч. вряла вода се запарват по 1 ч. л. червен катарион, конски босилек и лайка. Пие се по 1 с. л. през 2 часа по 7-8 пъти дневно 1 до 3 месеца.
· Смесват се равни части ленено семе, жълт кантарион, мента и слез. В 1 л вода се варят 5 с. л. от сместа и 1 с. л. анасон. Ври 10 мин., кисне 30 мин. Прецежда се и се пие преди ядене по 100 мл.
ЯЗВА И НЕРВЕН СТОМАХ – Чаят от маточина има успокояващо действие. 2 ч. л. листа от маточина се запарват с 1 ч. ч. гореща вода, престоява 10 мин. и се прецежда. Всеки ден се изпива по 1 чаша неподсладен чай.
КЪРВЯЩА ЯЗВА - В 1 л кипяща вода се поставя 1 с. л. жълт кантарион, 1 ч. л. лайка и 1 връзка магданоз да ври 4 мин. и да кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 100 мл 20 мин. преди ядене.
ДИАБЕТ – Смесват се листа от черна боровинка, маточина, бреза, корени и листа от глухарче, плод шипка и бобови шушулки по 10 г. Една до две ч. л. от сместа се заливат с 250 мл вряща вода, кисне 10 мин. и се прецежда. На ден се пие по 2 чаши. Пие се отвара от къпинови връхчета.
ТУБЕРКУЛОЗА – Преди ядене 3-4 пъти на ден се пие по 1 филджан отвара от синьо-бял мъх, който виси като корав памук по клоните на буковите дървета. Той съдържа голямо количество пеницилин.
· Сутрин за закуска се изяжда по една паница борова мъзга. Има я в изобилие под кората на всеки бор през май и юни. Или сутрин се пие водата от сварени пресни борови връхчета.
· 3 стръка синя тинтява се варят в ½ л вода 10-20 мин. Отварата се пие 3 пъти на ден винаги преди ядене по 1 малка винена чашка.
РЕВМАТИЗЪМ, ШИПОВЕ, ЛУМБАГО, ДИСКОПАТИЯ – Тесто от мас, поръсено с листа от пелин и ракия, се налага върху болното място или болната става, като се увива с памучна кърпа и се държи до сутринта. Правят се 10-15 лапи за 1 курс на лечение.
ЛУМБАГО – 1-2 корена хрян се настъргват на ренде. Болното място се намазва с олио, връху него се поставя марля и най-отгоре – настърганият хрян. Компресът стои докато се търпи.
АРТРИТ И РЕВМАТИЗЪМ – ½ л гореща зелева чорба (от кисело зеле) се смесва с 1 с. л. сода за хляб. Болните ръце или крака се киснат всяка вечер преди лягане.
ИЗТЕГЛЯНЕ ВОДА В КОЛЯНОТО - Ако след някаква травма, коляното започне да събира вода, бял дроб се посипва с нишадър и се поставя на болното място.
ВЛОШЕНО ЗРЕНИЕ - Препоръчва се 1 връзка магданоз да се залее с 1 л гореща вода. Кисне 1 час, прецежда се и се изпива на 5-6 порции през деня вместо вода.
ПОДСИЛВАНЕ НА ЗРЕНИЕТО – По 1 с. л. очанка и шипка се залива с 800 мл вода. Ври 5 мин., прецежда се и се пие 3 пъти на ден преди ядене.
· Възпалени, сърбящи и очи с чести кръвоизливи се промиват с отвара от копър.
НОЩНО НАПИКАВАНЕ – 2 с. л. корени от къпина се варят в 500 мл вода за 15 мин. Прецежда се след изстиване. Пие се по 1 к. ч. 3 пъти на ден след храна.
МАЗОЛИ И ЦИРЕИ – 1-2 цвята невен се нарязват на ситно, смесват се с 1 с. л. захар до получаване на гъста каша. От нея се слага върху мазола и здраво се завързва с кърпа. Престоява 1 ден. Ако трябва се повтаря. След като мазолът се изскубне, мястото се маже с йод.
ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА – 10 плода червен глог се варят 10 мин. в 400 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
· 7-8 листа от леска се варят в 2 л вода 20 мин. Отварата престоява през нощта и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 50 мл преди ядене.
КРЪВ В УРИНАТА –На всеки час се пие по 1 глътка отвара от жълт кантарион.
БОЛНИ БЪБРЕЦИ – Веднъж седмично болният да яде сварено жито и да пие отварата.
ЦИРОЗА И БОЛЕСТИ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ – Запарва се 1 равна ч. л. плавун в 250 мл вряла вода и се оставя малко да покисне. На ден се пие сутрин на гладно само 1 чаша 30 мин. преди закуска. При цироза се пият по 2 чаши.
УКРЕПВАНЕ НА СЪРЦЕТО – 4 лимона, ½ кг мед, 20 листа индрише с дръжките, 20 бадемови ядки, 1 с. л. канела. Лимоните се нарязват и се смилат. Индришето и бадемите се счукват на каша в дървено хаванче. Всичко се смесва с меда. Приема се 3 пъти на ден по 1 с. л. 2 часа преди ядене.
ПЪРХОТ – 1 с. л. листа от берза се заливат с 300 мл вряла вода и киснат 2 часа. С прецедената течност се прави фрикция на кожата след всяко миене на главата. Добре въздейства при оредяла и опадваща коса.
НАМАЛЕН СЛУХ – По 1 шепа жълт кантарион, лайка и седеф се счукват и се слагат в 400 мл зехтин. Стои 20-30 дни на силно слънце. Капват се по 5-6 капки в ушите 20-30 вечери.
ШУМ В УШИТЕ – Капинови листа се смачкват, сокът им се смесва с мед и се капва в ухото.
ГРИП - По една шепа плод шипки и черупки от орехи, 1 с. л. босилек се слагат в 1 л вода, ври 10-15 мин., прецежда се и се пие вместо вода. Предпазва от вирусни инфекции, подсилва имунната система.
· 30 г лайка, 20 г липа, 50 г цвят бъз. С 1 ч. ч. вряла вода се заливат 3 ч. л. от сместа и след като кисне 5 мин. се прецежда и се изпива наведнъж на 10 приема при 2 такива чая.
ГУША – 1 препълнена ч. л. от наситнен стрък еньовче се запарва с 250 мл гореща вода и кисне малко. Прави се дълбока топла гаргара и се пие по глътка.

15 Ekim 2009 Perşembe

Sütlü nuriye tarifi


,sütlü nuriye tatlısı nasıl yapılır,
Hafif bir ve yapımı kolay bir tatlıya ne dersiniz işte size seveceğiniz bir seçenek; sütlü nuriye tatlısı,sütlü tatlı tarifi. Malzemeler çok basit ve yapımı çok kolay. Şimdiden afiyet olsun..


Malzemeleri:

Baklava yufkası
-Tereyağı 250 gr.
-Ceviz içi 8 ç. kaşığı
-2 Bardak toz şeker
-2 Bardak süt

Yapılışı:

Bir tencereye iki bardak süt, iki bardak toz şeker koyun ve tencereyi kaynamaya bırakın. Bir tavaya 250 gr. tereyağı koyup, yağı eritin. Yağ erirken bir fırın tepsisini bir fırça yardımıyla tereyağı ile yağlayın.800 gr. lık bir paket hazır baklava yufkasını tezgahın üzerine yayın. Yağladığınız tepsiyi ters çevirerek yufkanın ortasına koyunve hamuru tepsisinin kenarlarından kesin. Kestiğiniz parçayı kenara ayırıp kalan hamuru avuç içi büyüklüğünde parçalar halinde kesin.

Tepsinin altını kestiğiniz hamur parçalarıyla eşit kalınlıkta gelişigüzel bir şekilde döşeyin. Yaklaşık iki sıra halinde döşediğiniz hamur parçalarını n üzerine erittiğiniz yağdan 3 çorba kaşığı kadar gezdirerek dökün. üzerini kalan yufka parçaları ile kapatın ve yufkaları döşeyerek bu işlemi bir kez daha tekrarlayın. son katın üzerine 8 ç. kaşığı ceviz içini yayın üzerine yuvarlak olarak kestiğiniz yufkaları koyup elinizle bastırın. tereyağını üstüne dökün. yufkaları tercih ettiğiniz büyüklükte dilimlere kesip karelere ayırın. tepsiyi 180 derecede yaklaşık 35-40 dak fırında pişirin. üzeri kızaran tatlınızı fırından alıp şerbeti bir kepçeyle tepsinin üzerinde gezdirerek dökün. Tatlınız soğuduktan sonra servise hazır.

бижутерия -jewerrly



Asi-Гордата Аси