27 Aralık 2009 Pazar

билкови рецепти

КАШЛИЦА

Кашлицата при грип е много неприятна и обикновено не оставя детето да спи. Сигурно сте забелязали, че от някои сиропи болното започва да кашля още повече. Народната медицина препоръчва чай от мащерка, бъз, лайка, салвия, подсладени с мед или захар. Дафиновият лист също облекчава кашлицата. 5 листа се варят в половин литър вода около пет минути, прецежда се и се подслажда с мед, когато поизстине.

Традиционна рецепта за откашляне на секретите е отварата от смес на индрише, глава лук с външната обвивка, небетшекер или лукчета, средната част на дюля около семките, счукани орехи заедно с черупките. Доказана е и следната рецепта в борбата с кашлицата: една черна ряпа се издълбава така, че да стане като кладенче. Напълва се с мед (2-3 с.л.) или захар и се оставя няколко часа, докато се напълни със сок. Приема се по една чаена лъжичка няколко пъти дневно. Компресите също много успокояват кашлицата. Най-лесен за изпълнение е следният: гърдите на болното дете се намазват с мед и се поръсват със сода за хляб. Отгоре се покриват с надупчен с дебела игла вестник като тапет и престоява поне 2-3 часа. Още на десетата минута медът попива и изсъхва и кашлицата се облекчава значително. Инхалациите са старо изпитано средство за облекчаване на кашлицата. Големите деца инхалират лайка със сода, при малките е достатъчна инхалацията в банята. Пуснете горещия душ в банята да стане като мъгла и постойте с бебето десетина минути да подиша парата. Влажният въздух успокоява лигавиците и кашлицата намалява.

• ХРЕМА

С капките за нос не трябва да се прекалява, особено при бебетата. Те увреждат нежната детска лигавица и водят до сериозни последствия след време. На бебето може да сложите капки кърма в нослето, така правите хубава промивка, а и кърмата съдържа готови антитела. Народната медицина препоръчва мед и при хремата, стига детето да не е алергично. На по-големите може да поставите в ноздрите парченца твърд мед колкото грахово зърно. Отпушващо на носа действат и домашни капки, приготвени от лайка и захар. В кафена чашка чай от лайка поставете 2 с.л. захар, така че да се получи по-гъст разтвор. Той отбъбва лигавицата на носа и детето започва да диша спокойно. Лайката има и противовъзпалителен ефект. Носът на голямото дете може да се намаже с домашна свинска мас отвътре, особено ако има корички. Разтривките и масажите също много помагат. Разтрийте на сухо скалпа на детето, вратлето и раменете, а крачетата поставете в топла вода с морска сол.

Проветрявайте и овлажнявайте стаята. Сухият въздух допълнително дразни и носа, и гърлото.

Hiç yorum yok: