16 Haziran 2010 Çarşamba

Мексиканско кафе



Съставки за мексиканско кафе:

100 мл вода
1.5 с.л. току що смляно кафе
1 ч.л. кафява захар
пръчка канела

Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки и водата в съд и загрейте докато заври.

Мока кафе




Съставки за мока кафе:

100мл аерирано мляко (аерира се на еспресо машина под налягане)
50мл еспресо кафе
50мл гореща вода
½ с.л лъжица какао
2 ч.л.лъжици захар

Инструкции за мока кафе:

Разбъркайте захарта, какаото и водата докато се превърне в хомогенна смес.
Загрейте сместа за 2мин.
Добавете кафето и след това млякото.
Може да се гарнира с бита сметана и какао.
10:31 AM | Етикети: Рецепти | 0 Comments

Шоколадова торта


Шоколадова торта

Необходими продукти за блата:

1½ ч. ч. брашно
½ ч. л. сол
½ ч. ч. какао на прах
½ ч. л. бакпулвер
¼ ч. л. сода бикарбонат
½ ч. ч. прясно мляко
½ ч. ч. кисело мляко
1½ ч. ч. захар
¾ ч. ч. краве масло
4 яйца

Необходими продукти за крема:

½ ч. ч. какао на прах
1 кутия течен шоколад
7 лъжици вода
1 пакет краве масло
1½ ч. ч. пудра захар

Необходими продукти за сиропа:

200мл. вода
3 с. л. захар
1 ванилия
1 с. л. ликьор

Начин на приготвяне:

- Яйцата се разбиват със захарта и маслото до побеляване.
- Внимателно добавяте бакпулвера, содата и солта, като междувременно разбърквате хубаво с дървена шпатула.
- Брашното се слага лъжица по лъжица, като внимавате да не стане на валци.
- Редувате брашно и мляко до изчерпване на съответните количества.
- Тестото се пече в загрята фурна до 180 градуса и в кръгла форма с диаметър 26 см, предварително намазана с краве масло.
- След 30-40 минути се проверява с клечица дали блатовете са добре изпечени.
- След изпичане се изважда и внимателно се срязва с конец на два кръга.
- Приготвяте сироп, като заварите вода със захарта, ванилията и ликьора.
- Щом заври и захарта се е разтопила добре, сиропът е готов.
- Долният кръг се полива със захарен сироп.
Шоколадовият крем се прави по следния начин:
Разтопявате шоколад в подходящ съд на водна баня. Отделно се разбива кравето масло с пудра захар и какаото на прах. След готовност се прибавя към разтопения шоколад.
- Добавят се и 7 - те супени лъжици вода и се бърка на водна баня, докато леко се сгъсти.
- Двата тортени кръга се слепват помежду си с крем.
- С крема намазвате тортата и отгоре.
- Оставя се в хладилника или някъде на студено за 24h.
- Сервира се на следващия ден.

рецепти



Пататник

Необходими продукти :

-10 средни по големина картофа (около 1кг)
-200 г сирене
-100 г кашкавал (сирене)
-2 с.л. олио
-1 глава лук
-2 с.л. краве масло
-5-6 скилидки чесън
-1 с.л. сух магданоз
-1/2 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне :

Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло. Объркваме добре сместа и я сипваме в тава. Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути. Патетникът се поднася топъл.
Пататникът е типично за Родопите картофено ястие. Рецептата се е предавала от поколение на поколение до наши дни. Картофите се обелват и се настъргват на ренде. Прибавят се сирене, масло, яйца, джоджен и сместа се обърква добре. По класическия начин се пече в тава върху печка с дърва. След изпичане на долната кора се обръща върху кръг и отново се пече.

Мързелив пататник

Необходими продукти :

-1 кг картофи
-2 - 3 яйца
-1 глава кромид лук
-2 с.л. олио
-сол на вкус

по желание :

сирене, кашкавал
черен пипер на вкус
букет от подправки по наш вкус - джоджен, чубрица, риган, мащерка, копър

Начин на приготвяне :

Обелвате и настъргвате на ренде около 1 кг картофи. Оставяте картофите настъргани за 2-3 минути във вода (в гевгир) след което ги изцеждате. Прибавяте сол на вкус (може и да я пропуснете), олио, яйцата и лука, (настърган или пусната в блендер на пулс). Обърквате добре сместа и я изсипвате в тава подмазана с олио и притискате с ръце да се уплътнят картофите. Печете първоначално на долна фурна, а след това на горна. Отгоре пататника може да се поръси с настърган кашкавал. Запича се до зачервяване. След толкова кулинарни изпълнения с картофи едно от най-вкусните ястия си остава пататника по родопски, който приготвям на вилата в камината и една рецепта за картофена палачинка по швейцарски, които са толкова близки по идеята си, все едно Родопите и Алпите са една планина

5 Haziran 2010 Cumartesi

плетени чанти-knittinig bag

плетени чанти-knittinig bag

pletivo, orgu, knitting, croche,




плетени чанти-knittinig

pletivo, orgu, knitting, croche,-pleteni rokli


Baby-pletivo, orgu, knitting, croche,

pletivo, orgu, knitting, croche,


Cola Turka - New York'ta Bir Morning 2

Cola Turka - New York'ta Bir Morning 1

cross stitch




Where do I start?

Starting your stitching in the centre ensures that the design will fit on the fabric. Most charts have the centre marked, either with arrows or a coloured line. Fold the fabric in half, both ways and crease it gently, to mark the centre. You can then put the fabric into an embroidery hoop to keep it taut.
We will use a tapestry needle for cross stitch as it is blunt and will not pierce the fabric threads (or your finger).

If you are stitching on Aida 14, most charts will specify using 2 strands of cotton (floss). Check this video for an easy way to separate the strands from the 6 stranded cotton. Before you pop back here by clicking on the "BACK" button in your browser, check further down that page to find a simple method of starting your thread with the "loop method".


How to work the cross stitches



The photo shows what is known as the continental method, this is a good way to learn how to cross stitch. Bring the needle up in the bottom left hole, reinsert it at the top right to create a diagonal stitch. Continue in this way across the row. To complete the stitches on the journey back, bring the needle up in the bottom right and take it back down through the top left hole. Easy!

Tip After working a number of stitches you may find the thread is getting twisted. Just let the needle and thread dangle from your work for a moment or two and it will untwist itself.







How to follow a chart

Welcome back to your learn how to cross stitch lesson. Look at your chart and find the symbol nearest to the centre. On the sample chart I have included here to help you learn how to cross stitch the centre would be the top left of the owls beak. This has the number 2 as its symbol. We will use yellow, as shown in the key below. The number 444 relates to the DMC colour number.

Start by working two cross stitches for the top row of his beak. We then work our way down the design using up the thread colour in our needle, so next we would cross stitch the row of 3 underneath. The next row needs 2 again and then a single stitch finishes his beak.

Ah, well actually it doesn't! Did you spot the lone cross stitch the other side of the flower stem (the straight line symbols)?

I would stitch this at the same time I worked the row of three crosses. Just miss one hole and place the last yellow stitch where it needs to be. Carrying the thread across the back of one to five stitches is fine, but try to avoid trailing it long distances. It is often better to fasten off and start again if there is a big gap.


Changing colours

Once the beak is complete you need to choose another symbol (colour) and work a block of that. On this design I would pick the empty circle symbol, or light tan colour, and stitch the area underneath and to the left of our owl's beak. As there are many stitches to work in this colour on the other side of the flower stem I would leave them for a separate piece of thread.

Fastening off

As I finish an area of colour, or run out of thread, I try to fasten off underneath the same colour to avoid it showing through. See the embroidery-floss page for ways to fasten off your thread.

Outlining with backstitch

The finishing step in our learn how to cross stitch lesson is to outline it with backstitch. Not all designs have backstitch but many do. Normally if you have used 2 strands of thread (floss) for the cross stitch, you will use just 1 strand for the backstitch.
This is where I tend to cheat a little, as I don't like leaving all the backstitch until last. Once the stitches are worked on both sides of a line that will be outlined I tend to get that backstitching in place. Little and often. If I still have plenty of thread left in my needle I will "park" it out of the way for the time being while I complete more of the cross stitch, picking it up again when needed.


Want to stitch the owl?

If you would like to stitch the owl design I have used as an example for your learn how to cross stitch lesson you will find it, and many more beginners cross stitch kits in the beginners kits section.

4 Haziran 2010 Cuma

Сушени кайсии и краставици в борбата с бръчките

Всичко в кухнята трябва да е в услуга не само на пълния ни стомах, но и на пълната ни красота. Затова да погледнем в шкафове и буркани.
Днес ви предлагам да използваме пресните краставици в борбата с мимическите бръчки в околоочния контур и да извлечем максимална полза от витамините и водата, които се съдържат в краставиците. Може би повечето от вас знаят тази пословична рецепта – кръгчета краставици наредени по лицето ви. Е, салата за стомаха – салата за лицето. Не звучи чак толкова лошо.
Някои от нас практикуват обтриване на лицето с обелките от краставица. Други рендосват краставицата и я слагат в марля. Всеки има своя начин за домашни маски.
Важното е да се сещаме за тях и да ги практикуваме.
Ако пък в някой буркан са ни останали от зимните запаси от сушени кайсии, можем да ги въвлечем в борбата с бръчките. Накисваме ги във вода за няколко часа и след това ги нареждаме около очите. Те възвръщат еластичността на кожата и заличават малките мимически бръчици.
Ако тези и други подобни домашни рецепти не ни харесват, знаем третия и най-лесен начин – беж в аптеката за околоочни кремчета.
* * *

Пролетна маска от спанак



Пролетта е време за всевъзможни гозби от зеленилки: киселец, спанак, лапад, коприва.
Но защо само за вътрешен прием, те са чудесна храна и за кожата ни?!
Спанакът съдържа белтъчини, витамин C, A, B1, B2, както и желязо, калций, фосфор. Предимството е, че при варене полезните витамини C и A не се разрушават.
Можем докато приготвяме някакво ястие със спанак за семейството да си направим и една полезна пролетна маска за лице.
Просто трябва да отсипем една кафена чаша от сварения спанак (затова предвидливо можем да сложим малко повече спанак за ястието).
Да изчакаме да поизстине, след което да прибавим една супена лъжица зехтин и да разбъркаме сместа.
Нанасяме върху лицето и лягаме за кратка почивка – 20-30 минути са достатъчни за спаначената маска.
Измиваме лицето с хладка вода и сме готови да сервираме храната – освежени и подмладени.
* * *

Домашна пролетна маска за коса



Идва пролетта и всичко разцъфтява и избуява. На този фон е тъжно нашата коса да е без блясък, изтощена и изтънена. Какво да направим?
Задължително трябва да я подхраним – отвътре и отвън с витамини. Влизайки в аптеката можем да намерим подходящи продукти за тази цел, но ако искаме да заздравим косата си сами у дома може да се доверим на старата изпитана домашна маска.
Ето и нашата рецепта за домашна пролетна маска:
1 жълтък
1 суп. лъжица алкохол /ракия, водка... каквото имаме/
1 лъж. мас /бадемово или рициново масло/
1 суп. лъжица сок от лук
1 суп. лъж. течен мед
Продуктите се смесват и със сместа намазваме хубаво корените на косата, след което покриваме главата с найлон и кърпа. Престояваме така половин–един час и измиваме косата.
За по-добър резултат трябва да повторим процедурата поне 3 пъти през седмицата. Но трябва да имаме предвид, че ако планираме да излизаме не е особено подходящо да миришем на лук.
Ако имате проблеми с косопад, вместо лук може да използвате чесън и може да разчитате косата ви отново да бъде здрава и гъста.
А за да блести на пролетното слънце е добре да свикнем да я поливаме с билкова отвара, след като сме я измили с шампоан.
реклама
В зависимост от цвета на косата може да използваме за светли коси отвара от липа и лайка, а за по-тъмни отвара от шипка и стар лук.
През пролетта не бива да пропускаме да подхраним косата си и с отвара от млада коприва, докато приготвяме вкусна копривена каша или салата от коприва.
Така колкото повече разцъфва пролетта, толкова повече ще разцъфва и нашата красота, а с нея и желанието ни за живот, разходки и любов.