27 Aralık 2009 Pazar

билкови рецепти

РЕЦЕПТИ ОТ ТЕТРАДКАТА НА ДЯДО КРЪСТЬО
от село Сатовча

ВИСОКО КРЪВНО – Приготвя се запарка от 30 г семе магданоз в 200 мл вряща вода. Пие се 2-3 пъти на ден по 1 ракиена чаша.
АТЕРОСКЛЕРОЗА – В 1 л студена вода се слагат 10 сухи ореха, счукани на ситно. Варят се докато пуснат боята си. После се слагат 10 стръка маточина, дълги около 15 см. Сместа ври 5 минути. Сваля се от огъня, прецежда се и се пие по 1 к. ч. 3 пъти преди ядене. Действа добре и при смущения в зрението.
· 1 с. л. цвят глог се залива с 200 мл вряща вода. Прецежда се след изстиване, подслажда се с мед и се пие на глътки 2-3 пъти на ден 30 мин. преди ядене.
АНЕМИЯ, БЕЗАПЕТИТИЕ И ЗА УСИЛВАНЕ - Напълва се бутилка със ситно нарязан пелин, бран през май. Залива се с вода и стои 21 дни. Прецежда се и се държи на тъмно. Пие се 3 седмици 2-3 пъти на ден преди ядене по 1 капка за напръстник вода.
СИНУЗИТ – В силна ракия се слага малко нишадър. Правят се тампони от памук, потапят се в сместа и всяка вечер се слагат в ноздрите.
· Всяка вечер прясно краве масло, колкото царевично зърно, се поставя с редуване на ноздрите.
ГЛАВОБОЛИЕ ОТ ВИСОКО КРЪВНО ИЛИ ПРЕУМОРА - В стъклено бурканче се поставят памучета, напоени с камфоров спирт. При първи признак на главоболие се изваждат две памучета, изстискват се от спирта и се поставят в носа. След 5-6 минути вдишване, кръвното спада и главоболието минава.
МИГРЕНА – 1 ч. л. надробен бял равнец се накисва в 250 мл вряла вода и след 10 мин. се прецежда и се пие топло на глътки.
ХЕМОРОИДИ И РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Свежата билка се измива добре и върху дървена дъска се стрива хубаво, докато се получи каша, с която се налагат хемороидите.
· За пиене – 1-2 корена божур се настъргват на ренде или се скълцват на кашица. От нея се взема по 1 ч. л. 2 пъти само сутрин и вечер преди ядене с малко вода. Внимание: божурът е отровно растение!!! Не прекалявайте с дозите!!!
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Помага орехова шума, изсушена и стрита на прах. Преди лягане краката се намазват със зехтин или олио и там, където са разширените вени, се наръсва с праха. Отгоре се прави превръзка за през нощта.
· Смесват се 50 стръка хвощ и 250 г корени от къпина. Две с. л. от сместа се варят на тих огън 15 мин. в 500 мл вода. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно.
КЪРВЕНЕ НА ВЕНЦИТЕ - Кората на бяла бреза се накисва за 12 часа във вода и с нея се жабури.
ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА – Бялата част на 2-3 стръка праз се вари до омекване в 300 мл прясно мляко. Разбива се добре и се изпива на веднъж. Сутринта на гладно се изпиват 2 чаши топла вода в продължение на 30 мин.
ЗАПЕК И ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО – 1 ч. л. ленено семе от вечерта се залива с 1 чаша вряла вода. На сутринта се прецежда и се изпива.
БОЛКИ В СТЪПАЛАТА – 3 пакета изсушен и счукан тютюн се смесват с 330 г пчелен мед. Сместа се налага на парче плат и стъпалото се превързва вечер.
БЕЗСЪНИЕ И НЕРВИ – С по 100 г хмел, орехова шума, бял равнец и здравец се пълни възглавницата, на която се спи.
· 2 с. л. маточина се заливат с 250 мл гореща вода и киснат 10 мин. Прецежда се и се пие подсладено с мед 3 пъти на ден.
· В 250 мл вряла вода се запарват 5 листа от индрише. След изстиване се прецежда и се изпива на веднъж преди вечеря, бавно, на глътки.
БРАДАВИЦИ И КОКОШИ ТРЪНИ – Сок от млечка се капва върху всяка брадавица. Мястото не се мие. Повтаря се до премахването им.
ХРОНИЧНИ КОЖНИ ЯЗВИ – Лекуват се с мехлем от мед и царевично брашно, поставен на марля и се превързва.
КОЛИТ – Дебелокора тиква се изрязва откъм дръжката като капак. Вътрешната й част се изчиства от семките, запълва се с кристална захар и се похлупва с отрязаното парче. Престоява 10 дни. Полученият сироп се налива в тъмна бутилка и се съхранява в хладилник. Пие се 3-4 пъти дневно по 1 с. л. 30 мин. преди ядене. Използва се и при възпаление и пясък в бъбреците.
· В 1 ч. ч. вряла вода се запарват по 1 ч. л. червен катарион, конски босилек и лайка. Пие се по 1 с. л. през 2 часа по 7-8 пъти дневно 1 до 3 месеца.
· Смесват се равни части ленено семе, жълт кантарион, мента и слез. В 1 л вода се варят 5 с. л. от сместа и 1 с. л. анасон. Ври 10 мин., кисне 30 мин. Прецежда се и се пие преди ядене по 100 мл.
ЯЗВА И НЕРВЕН СТОМАХ – Чаят от маточина има успокояващо действие. 2 ч. л. листа от маточина се запарват с 1 ч. ч. гореща вода, престоява 10 мин. и се прецежда. Всеки ден се изпива по 1 чаша неподсладен чай.
КЪРВЯЩА ЯЗВА - В 1 л кипяща вода се поставя 1 с. л. жълт кантарион, 1 ч. л. лайка и 1 връзка магданоз да ври 4 мин. и да кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 100 мл 20 мин. преди ядене.
ДИАБЕТ – Смесват се листа от черна боровинка, маточина, бреза, корени и листа от глухарче, плод шипка и бобови шушулки по 10 г. Една до две ч. л. от сместа се заливат с 250 мл вряща вода, кисне 10 мин. и се прецежда. На ден се пие по 2 чаши. Пие се отвара от къпинови връхчета.
ТУБЕРКУЛОЗА – Преди ядене 3-4 пъти на ден се пие по 1 филджан отвара от синьо-бял мъх, който виси като корав памук по клоните на буковите дървета. Той съдържа голямо количество пеницилин.
· Сутрин за закуска се изяжда по една паница борова мъзга. Има я в изобилие под кората на всеки бор през май и юни. Или сутрин се пие водата от сварени пресни борови връхчета.
· 3 стръка синя тинтява се варят в ½ л вода 10-20 мин. Отварата се пие 3 пъти на ден винаги преди ядене по 1 малка винена чашка.
РЕВМАТИЗЪМ, ШИПОВЕ, ЛУМБАГО, ДИСКОПАТИЯ – Тесто от мас, поръсено с листа от пелин и ракия, се налага върху болното място или болната става, като се увива с памучна кърпа и се държи до сутринта. Правят се 10-15 лапи за 1 курс на лечение.
ЛУМБАГО – 1-2 корена хрян се настъргват на ренде. Болното място се намазва с олио, връху него се поставя марля и най-отгоре – настърганият хрян. Компресът стои докато се търпи.
АРТРИТ И РЕВМАТИЗЪМ – ½ л гореща зелева чорба (от кисело зеле) се смесва с 1 с. л. сода за хляб. Болните ръце или крака се киснат всяка вечер преди лягане.
ИЗТЕГЛЯНЕ ВОДА В КОЛЯНОТО - Ако след някаква травма, коляното започне да събира вода, бял дроб се посипва с нишадър и се поставя на болното място.
ВЛОШЕНО ЗРЕНИЕ - Препоръчва се 1 връзка магданоз да се залее с 1 л гореща вода. Кисне 1 час, прецежда се и се изпива на 5-6 порции през деня вместо вода.
ПОДСИЛВАНЕ НА ЗРЕНИЕТО – По 1 с. л. очанка и шипка се залива с 800 мл вода. Ври 5 мин., прецежда се и се пие 3 пъти на ден преди ядене.
· Възпалени, сърбящи и очи с чести кръвоизливи се промиват с отвара от копър.
НОЩНО НАПИКАВАНЕ – 2 с. л. корени от къпина се варят в 500 мл вода за 15 мин. Прецежда се след изстиване. Пие се по 1 к. ч. 3 пъти на ден след храна.
МАЗОЛИ И ЦИРЕИ – 1-2 цвята невен се нарязват на ситно, смесват се с 1 с. л. захар до получаване на гъста каша. От нея се слага върху мазола и здраво се завързва с кърпа. Престоява 1 ден. Ако трябва се повтаря. След като мазолът се изскубне, мястото се маже с йод.
ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА – 10 плода червен глог се варят 10 мин. в 400 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
· 7-8 листа от леска се варят в 2 л вода 20 мин. Отварата престоява през нощта и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 50 мл преди ядене.
КРЪВ В УРИНАТА –На всеки час се пие по 1 глътка отвара от жълт кантарион.
БОЛНИ БЪБРЕЦИ – Веднъж седмично болният да яде сварено жито и да пие отварата.
ЦИРОЗА И БОЛЕСТИ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ – Запарва се 1 равна ч. л. плавун в 250 мл вряла вода и се оставя малко да покисне. На ден се пие сутрин на гладно само 1 чаша 30 мин. преди закуска. При цироза се пият по 2 чаши.
УКРЕПВАНЕ НА СЪРЦЕТО – 4 лимона, ½ кг мед, 20 листа индрише с дръжките, 20 бадемови ядки, 1 с. л. канела. Лимоните се нарязват и се смилат. Индришето и бадемите се счукват на каша в дървено хаванче. Всичко се смесва с меда. Приема се 3 пъти на ден по 1 с. л. 2 часа преди ядене.
ПЪРХОТ – 1 с. л. листа от берза се заливат с 300 мл вряла вода и киснат 2 часа. С прецедената течност се прави фрикция на кожата след всяко миене на главата. Добре въздейства при оредяла и опадваща коса.
НАМАЛЕН СЛУХ – По 1 шепа жълт кантарион, лайка и седеф се счукват и се слагат в 400 мл зехтин. Стои 20-30 дни на силно слънце. Капват се по 5-6 капки в ушите 20-30 вечери.
ШУМ В УШИТЕ – Капинови листа се смачкват, сокът им се смесва с мед и се капва в ухото.
ГРИП - По една шепа плод шипки и черупки от орехи, 1 с. л. босилек се слагат в 1 л вода, ври 10-15 мин., прецежда се и се пие вместо вода. Предпазва от вирусни инфекции, подсилва имунната система.
· 30 г лайка, 20 г липа, 50 г цвят бъз. С 1 ч. ч. вряла вода се заливат 3 ч. л. от сместа и след като кисне 5 мин. се прецежда и се изпива наведнъж на 10 приема при 2 такива чая.
ГУША – 1 препълнена ч. л. от наситнен стрък еньовче се запарва с 250 мл гореща вода и кисне малко. Прави се дълбока топла гаргара и се пие по глътка.

Hiç yorum yok: